program-24mai-star-bisnov

При българите в Банат човек винаги усеща българското по особено силен начин. Тяхна заслуга е и приетият през май 2015 г. по идея на българския депутат в румънския Парламент Николай Миркович закон, с който 24 май да бъде честван в цяла Румъния като Ден на българския език. Макар да пишат на латиница и да използват паралелна книжовна норма на българския език, банатските българи са живото доказателство как границите, забравата, разстоянията във времето и пространството не могат да унищожат езика, който ни обединява в красотата на различните си варианти.

Училището в Стар Бешенов носи името на светите братя Кирил и Методий, така този ден се превръща в още по-голям празник. Тази година честването, което се състоя на 21 май, започна с литургия в енорийската църква, която събра деца, ученици и учители, както и всички гости и жители на селото, за да изразят благодарността си за дара на писаното слово, за възможността да учим, творим и предаваме на другите знанието. Мъжкият хор „Яко Ронков“, под ръководството на Елена Дойчева-Драгомир изпълни химна „Върви, народе възродени“ в края на литургията като с това пренесе празника и към училищното му проявление.

mircovic-nikola

В читалището от 19 ч. празникът събра хората на Стар Бешенов да си припомнят и съпреживеят дългият път на езика, на това, което ни прави хора, на възможността да живеем чрез културата и да пребъдваме през времето чрез сътвореното чрез изкуството. Защото, както сподели Николай Миркович в приветствието си, политиците се забравят, но създаденото в областта на културата остава, то се помни, то крепи света и продължава пътя към бъдещето.

podaraci-ot-dabch-za-stanka-velchov

Приветствие от името на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина поднесе Светлана Караджова, която подари на училището в Стар Бешенов дискове с филма „Това е България“. Тя връчи и грамота на Станка Велчов, директор на лицея „Св.св. Кирил и Методий“, за номинацията й в провеждания от ДАБЧ конкурс „Българка на годината“ за 2015 г.

Светлана Караджова в качеството си на председател на Дружеството на банатските българи в България поднесе специални поздрави за честването на този ден. Тя пристигна в Стар Бешенов с делегация от още трима представители на общността – от Управителния съвет на дружеството Александър Живков, зам.-председател и Александър Лавров, а Данко Калапиш, който е новото попълнение в редиците на активните членове, бе приятна изненада за всички.

podaraci-agencia-balgari-v-chuzhbina

Данко Калапиш е потомък на банатски българи от Бърдарски геран, в момента е директор на 52 основно училище „Цанко Церковски“ в София. Мечтата му да посети родното място на предците му се сбъдна в светлите празнични майски дни, а радостта от случващото се изрази в голямо дарение, изразено в осигурени от издателство „Просвета“ учебници по български език и история, както и художествена литература, дарена от издателство „Захари Стоянов“, много химикалки и други пособия от издателствата; сувенири и др. материали, дарени от училището, в което работи.

danko-kalapish-podaraci

На 22 май делегацията от България посети училището в Стар Бешенов, където се проведоха разговори за бъдещо партньорство в сферата на образованието и културата.


sanicolao-mare-misa

На 22 май Денят на българския език бе честван и от банатските българи в Сънникулау Маре, благодарение на организацията от страна на филиала на Съюза на българите в Банат, Румъния. Литургията събра в храма почти всички свещеници банатски българи, които изразиха по този начин съпричастността и подкрепата си за превръщането на този празник и в ден на банатските българи в този град. При откриването на празничната програма в културния център на града Тони Наков, председател на филиала в Сънникулае Маре, предложи песента “Po-milnu nestu na sveta” да се превърне в химн на малката общност на банатските българи в Сънникулау Маре, след което цялото множество изпя любимата песен.

gosti-sannicolau-mare

Приветствия поднесоха официалните гости на честването - Георги Наков, кмет на Стар Бешенов; Светлана Караджова от Държавната агенция за българите в чужбина; кметът на гр. Сънникулау Маре; Степан Велчов от Централното седалище на Съюза на българите в Банат.
Програмата продължи с изпълнения на банатски български танци от новосъздадения детски танцов състав, както и с рецитация на стихове и изпълнение на пиано.

program-sannicolau-mare


В периода 20-22 май 2016 г. в Стар Бешенов бе проведено второто издание на интернационалния пленер по изобразително изкуство, организиран от Община Стар Бешенов в сътрудничество със Съюза на българите в Банат – Румъния.

galeria-star-besenov-2016

От Сърбия участваха художници от Асоциацията „Крилете на ангела“ под водачеството на Милан Рейлич - Янко Пиляк, Оливер Каранович, Станислава Бодирога, Жарко Дукич, Цеца Миладич, Лайош Буди, Сава Стеванов, Васимирка Божин, Вера Медин и поканения от тяхно име художник от Москва Анатолий Ивакин.
Българската страна бе представена от Асоциацията на художниците от Пловдив: Иван Шишков, президент на фондация „Атанас Кръстев“, Илина Маджарова, скулптор; Йордан Григоров, художник; Ваня Василева – фотограф.
Домакините участваха с младите художнички Екатерина Телбис – художник от Сънникулау Маре; Елизабета Трънколов и Астрид Велчов от Стар Бешенов, за които дните на пленера бяха и сериозна школа под ръководството на изтъкнатите светила на изобразителното изкуство от различните страни.

izlozhba mostove

На 22 май от 21 ч. в залата на Община Стар Бешенов бе открита изложбата под надслов „Мостове“, която представи създадените през дните на пленера творби. След закриване на изложбата творбите ще постъпят във фонда на музея в Стар Бешенов.

Повече снимки от събитията тук.

Родовата памет на банатските българи

Родовата памет на банатските българи Родовата памет на банатските българи

Разбери повече тук

Кулинарно

Традиционни банатски рецептиТрадиционни банатски рецепти

Виж тук рецептите на банатчаните