Kulturnu Umetničku  Društvu
Na Banatsćite Balgare – Palćene
“IVANOVO-1868”

Dože Derda br.62
Ivanovo
R.Srbija

ДО ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

ДЕКЛАРАЦИЯ на КУД „Иваново-1868" относно
„Буквар и Читанка. Съвременен български език и български палкенски език",
София 2010

Ние, членовете на КУД „Иваново-1868", като изразяваме почитта си към Държавната агенция за българите в чужбина за подкрепата и помощта през годините, както и благодарността и обичта към България, представяме в тази декларация мотивите си за неприемането на издадения с помощта на ДАБЧ учебник „Буквар и Читанка. Съвременен български език и български палкенски език" София 2010, съставен от Огнян Цветков и Аугустин Калапиш, който е акт на незачитане на съществуването ни като организация. На 10 юни 2011 г. чествахме 10 години от основаването на КУД „Иваново-1868" и за жалост преживяваме тази годишнина в трудната ситуация, в която сме поставени в този момент. Банатските българи, обединени от КУД, и доказали през всички тези години, че могат и искат да работят за каузата на българите в Иваново и в Сърбия, сега са изолирани и под силен натиск.

 

Доказателство за това е именно издаването на „Буквар и читанка", които са съставени напълно без намесата на КУД, както и без консултация с останалите банатски българи в Румъния и България. Този страшен фалшификат идва да отвори още по-голяма рана в измъчената ни общност именно с това, че разцепвайки банатските българи и противопоставяйки ги един срещу друг се обрича на смърт всичко, което са ни завещали дедите и което ние с гордост пазим досега. Прокараното съвсем съзнателно просръбско езиково влияние в учебника е с цел да изопачи българската същност на нашата малка общност и да помогне за по-бързата асимилация - нещо, срещу което ние упорито се борим вече толкова години.

Изолацията, при която сме поставени целенасочено, както и лишаването ни от създадения от нас Български Център в Културния център в Иваново ни лишава от всичко, което сме изградили през тези 10 години живот на нашето дружество, а присвояването на труда ни за чужди цели наранява паметта на предците ни и обичта, с която съхранявахме завещаното. КУД „Иваново-1868" като единствен официален представител на банатските българи в Иваново е изхвърлен от живота на селото с тенденциозна цел - бавната смърт на малката палкенска общност. Предвидените разменни гостувания с нашите събратя и приятели от Бърдарски геран (България), които осъществяваме от 1974 г. досега, тази година са запланувани без съдействието на КУД, което показва, че участието ни е нежелано. Причините са сложни и наслоявани с години, но най-главната е именно „обезглавяването" на българската общност в Иваново и подмяната на културата и същността на банатската българска общност.
 
Призоваваме Държавната агенция за българите в чужбина да обърне внимание на процесите, които се развиват сред българите в Сръбски Банат и да оказва съдействие, което да не влошава и без това незавидното ни положение, а да ни помага да отстояваме с твърдост и упоритост каузата на банатските българи именно в нейната истинна същност.

Иваново, 13.06. 2011

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЙОСИФ ДАМЯНОВ

декларация

Коментирай чрез Facebook:

 

 

 

 

Коментари  
#1 Guest 14-06-2011 13:34
Декларацията на ивановчани за Буквара надминава и най-лошите ми подозрения след представянето му в Бърдарски геран. Надявах се неудачите да се дължат на липсата на езикова специалност у авторите и непознаване на банатския-бълга рски език у консултантите. Никак не очаквах да е илюстрация на тежка криза за Ивановските българи заради целенасочен асимилационен натиск. Личната си подкрепа за банатския-бълга рски език съм показал в статиите си от 27май и 11юни във "Falmis"
+6 #2 Guest 15-06-2011 10:22
Господа от ДАБЧ,станете от удобните фотьойли и отидете при нашите братя и сестри в Иваново, поговорете с тях,обещайте им подкрепа, съдействие,чуйт е ги и свършете вашата работа!Народа затова ви плаща.Бъдете българи, после- европейци и каквото още ви харесва!Там разчитат на вас! И приберете онова книжле,съгласув айте със разбиращите банатския български език и поръчайте добрия, полезния учебник.
-2 #3 Guest 18-06-2011 16:41
Нищо не е вярно. Аз павликене българка съм и никой не ми пречи това. Две стихозбирки са печатени тука брез помощта на КУД. По каква причина се крие авторот на тази декларация? Защо триете коментари?
+3 #4 Guest 19-06-2011 21:17
Цитит от magdalena vasilcin:
Нищо не е вярно. Аз павликене българка съм и никой не ми пречи това. Две стихозбирки са печатени тука брез помощта на КУД. По каква причина се крие авторот на тази декларация? Защо триете коментари?

Няма изтрити коментари (освен единият от тези двата който вие сте дублирали) Моля да ни разберете - системата е реализирана така, че при всеки пуснат коментар чрез системата на фалмис.орг трябва Модератор да го одобри преди да се публикува. От там се получава едно забавяне за което ви молим да ни извините.
Добавете коментар